Gnucash is een boekhoudprogramma voor particulieren of kleine bedrijven. Tijdens het gebruik ziet het er als volgt uit:

Hieronder een stap voor stap uitleg hoe je je huishoudboekje kan opzetten in Gnucash.
- Download het programma en installeer het.
- Open het programma. Je zult zien dat het er vergelijkbaar uitziet als hierboven, ik gebruik echter Ubuntu dus de menu’s zien er iets anders uit. In Windows ziet het er als volgt uit:
GnuCash voor het eerst opgestart, er is nog een leeg scherm. - Klik op ‘File’→’New File’, er zal nu een wizard geopend worden om een accountstructuur op te zetten. De wizard vraagt om een aantal standaard waarden.
- Volg de wizard met de standaardwaarden, verander alleen zaken die duidelijk anders moeten (bijvoorbeeld currency: Euro in plaats van Dollar)
- Aan het einde van de wizard kan de accountstructuur gekozen worden. Kies hier common accounts welke standaard al voorgeselecteerd is. Als alles klopt klik dan op ‘Apply’. Er wordt nu een bestandsnaam gevraagd, ik maak voor elk boekjaar een nieuw bestand aan dus mijn naamgeving is als volgt: “Boekhouding_chmistry_2016”.
- Klik op opslaan, nu wordt een lege boekhouding geopend die we gaan aanpassen.
Eerst een aantal boekhoudkundige termen die van pas komen tijdens het boekhouden:
- Dubbel boekhouden: Een term die inhoudt dat elke boeking een tegenboeking moet hebben. Bijvoorbeeld een pin betaling in de Albert Heijn boek ik vanuit mijn ‘Activa→Vlottende Activa→Bankrekening’ naar ‘Uitgaven→Boodschappen’. Dit wordt getoond als een debet boeking in mijn bankaccount en een credit boeking in het boodschappen account. Op deze wijze zijn alle accounts met elkaar in balans.
- Activa: Alle bezittingen die in geld zijn uit te drukken denk hierbij aan geld op de bank, waarde van de auto, etc. Activa worden onderverdeeld in vaste activa en vlottende activa:
- Vaste Activa: Alle bezittingen die waarde hebben maar geen geld zijn. Dit zijn bezittingen die ‘vast’ zijn zoals de waarde van de auto, waarde van het huis, waarde van kunstwerken.
- Vlottende activa: Alle bezittingen die geld zijn zoals saldo op bank en spaarrekening, uitgezette leningen aan anderen, waarde van de spaarhypotheek.
- Passiva: Alle schulden zoals rood staan, creditcard, leningen, hypotheek.
- Inkomen: Alle inkomsten zoals (bruto) salaris, rente van de spaarrekening.
- Uitgaven: Alle uitgaven zoals boodschappen, brandstof tanken, abonnementen.
- Vermogen: Boekhoudkundig is vermogen het verschil tussen activa en passiva. Ik gebruik vermogen om aan het begin van het boekjaar de activa en passiva vullen met de dan geldende stand van zaken. In principe komen deze dan overeen met de jaaropgaven van de bank.
In de [2] GnuCash accountstructuur aanpassen naar eigen leefstijl ga ik verder in op het bijwerken van de accounts naar je eigen omstandigheden.
Overzicht in deze serie:
Super handig! Ik kijk al uit naar de volgende post.
Bedankt chmistry. Ook voor uw Python tools :-).